• Harten Troef

Lager

Elke klas toont je graag een inkijk op haar klaswerking. Er zijn ook activiteiten die per graad worden georganiseerd. Schoolse activiteiten vind je onder alle klassen.

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Alweer een week eerste leerjaar

Geschreven door Sien Avau op zondag 13 oktober 2019. Aangepast op dinsdag 15 oktober 2019

Deze week stonden de wisselrijtjes die bij het woord "tom" hoorden op het programma. In ons leesboek staan deze op ballonnetjes geschreven dus in het eerste kregen de leerlingen echte ballonnen met woordenrijen voorgeschoteld. Samen met de zorgjuf hielden we een ballonnenleesrace op de speelplaats: een ballon lezen bij de ene juf, met de dobbelsteen gooien en dat cijfer gaan schrijven, een ballon lezen bij de andere juf, opnieuw met de dobbelsteen gooien en zo verder. Wat lazen we veel ballonnen op korte tijd. Woensdag leerden we in één keer 2 nieuwe woordjes: een en één. Vrijdag stond nog een nieuw woordje op het programma: pen. We bestudeerden allerhande pennen: balpennen en vulpennen. We vezen deze open en probeerden ze opnieuw in elkaar te steken. Ook mochten we ze even uitproberen. De juf had voor ons zelf een oude pen met een inktpotje. Wat was het moeilijk om daarmee te schrijven.

Daarnaast herhaalden we ook deze week op verschillende manieren de geleerde woorden en letters aan de hand van ons lees- en schrijfcircuit. Tijdens hun speeltijd komen de meters of peters uit het zesde die dit willen ons hierbij helpen.

 

Volop oefenen met de meters en peters

Geschreven door Leen Jacobs op woensdag 9 oktober 2019.

Samen met onze meters en peters van het zesde leerjaar oefenen we volop. 

Tijdens ons maandelijks 'meter en peter' momentje speelden we een ganzenbord en oefenden zo de letters van ik, mol en beer extra goed in. We kunnen ook al nieuwe woorden met deze letters lezen. 

Op maandag en donderdag komen er na de middag ook altijd enkele meters en peters een handje helpen in de klas tijdens het lees- en schrijfcircuit. Ook dan oefenen we op een leuke, speelse manier de geleerde letters en woorden lezen en schrijven. 

Een welgemeende 'dank jullie wel' voor alle meters en peters van het zesde leerjaar. 

Al een maand in het eerste leerjaar

Geschreven door Leen Jacobs op vrijdag 27 september 2019. Aangepast op maandag 30 september 2019

Al 6 woordjes (ik, is, mol, de, beer en an) en 10 letters leerden we. Of toch niet. Met die 10 letters kunnen we nu al heel wat meer woordjes lezen. Daarom is het dan ook heel belangrijk dat we die letters heel snel herkennen. Oefenen dus...
Hoe meer zintuigen we erbij betrekken, hoe makkelijker we iets onthouden. Dus beelden we onze letters ook uit.


Daarnaast speelden we ook lettertikkertje op de speelplaats, dansten we op het letterliedje door de klas en lazen we de letters daar waar we staan als de muziek stopte, of oefenden we ze volop in het lees- en schrijfcircuit onder begeleiding van de leerlingen van het zesde.

Niet alleen voor lezen gingen we spelend aan de slag, ook voor rekenen probeerden we dit. We haalden onze speelkaarten uit de bank en sorteerden die netjes. Ook probeerden we ze handig van het ene stapeltje op het andere te leggen. Tijdens het verleggen benoemen we telkens welk cijfer op de kaart staat. Vrij makkelijk? Wel nadien lazen we niet het cijfer zelf, maar oefenden we met 1 meer en 1 minder, maar ook dit hadden we snel onder de knie.

Woensdag was het bovendien onze dag van de sportclub. En of er veel sportievelingen in het eerste leerjaar zitten! Trots vertelden we over onze sport.

 

Week 3 in de eerste klas

Geschreven door Leen Jacobs op zaterdag 21 september 2019. Aangepast op maandag 23 september 2019

En toen maakten we kennis met de "dikke" vriend van mol: beer. Ons nieuwe woordje van deze week. Donderdag organiseerden we een heuse berendag. Iedereen mocht zijn knuffelbeer meebrengen naar de klas. Daar stond een honingpot met woordenrijtjes op. Als we alle woordenrijtjes gelezen hadden, mocht de pot open. Jammie, in de pot zaten lekkere honingkoeken, want dat eten beren immers graag. We oefenden de woordenrijen extra in door ook zoveel mogelijk mogelijk honingpotjes bij de juf te gaan lezen en deze aan een ketting te bevestigen voor onze eigen beer. Op het eind van de dag trokken we naar buiten met onze beren om er een dansje mee te "placeren". Opnieuw werd er volop gelezen. Kijk maar mee. 

 

Verder oefenden we op allerhande manieren de begrippen links en rechts en hadden we ook aandacht voor 1 meer en 1 minder. 

 

Alweer een leerijke week!

Startviering

Geschreven door Ann Luyckx op dinsdag 17 september 2019. Aangepast op dinsdag 17 september 2019

High Five! Geef me de vijf!
We slaan onze handen in elkaar voor een nieuw, fris schooljaar.
Onze handen jeuken om aan dit fijne avontuur te beginnen.
Samen met onze klasgenoten en juffen en meesters steken we 
onze handen uit de mouwen om aan een toffe school te bouwen.

Onze tweede week in het eerste leerjaar

Geschreven door Leen Jacobs op zondag 15 september 2019. Aangepast op zondag 15 september 2019

Deze week leerden we opnieuw 2 woordjes lezen: "de mol". Verder oefenden we verder op het schrijven van de "i" en die moeilijke letter "k". Maar ondertussen kunnen we zelfs al het woordje "ik" schrijven. We oefenen altijd eerst in het groot. We schreven op de speelplaats, we gingen met een stift over de blaadjes die omhoog hingen in de klas en schreven op het bord. Nadien gingen we aan de slag in ons schrijfboekje. In het filmpje zie je hoe we ons hiervoor af en toe opwarmen.

Voor rekenen oefeneden we de begrippen meer en minder en leerden we ook rangschikken van klein naar groot en van groot naar klein. Kijk maar naar onze plasticinevormpjes.  En met het hoekenwerk zijn we nu ook al goed vertrouwd. 

 

Onze eerste week in de eerste klas

Geschreven door Ineke Ceuterick op zondag 8 september 2019.

Een nieuwe klas, een nieuwe juf en oude en nieuwe vriendjes. Maandag begonnen we vol verwachting, maar misschien ook met een bang hartje aan het nieuwe schooljaar. Gelukkig waren er mol en beer om ons gerust te stellen. En dankzij deze nieuwe dikke vrienden leerden we al snel ons eerste nieuwe woordje: ik. We leerden het woordje hakken en plakken en herkennen de lettertjes. Odette de professorette hielp ons bij het bewegen en het leren schrijven. We tekenden haar krullen, vormden de golfjes van de zee en als klap op de vuurpijl leerden we vrijdag zelfs al onze eerste letter schrijven: de i. Verder oefenden we ook al heel wat rekenbegrippen: op, onder, voor, na, tussen, links, rechts... We probeerden het allemaal uit. 
Ook was het een blij weerzien met onze meter of peter van de zesde klas. We genoten ervan om even samen op de speelplaats een tekening te maken met stoepkrijt. En uiteraard kan de boog niet de hele tijd gespannen staan: we kregen ook uitgebreid de tijd om te spelen in hoekjes en verfden onze verjaardagskroon, onze handen en nog veel meer... 

 

 

De voorlaatste week in het eerste leerjaar

Geschreven door Ineke Ceuterick op dinsdag 25 juni 2019.

"We halen een pizza" is de naam vaon ons laatste WO-thema, maar een pizza kan je uiteraard ook zelf maken.
Op maandag stond deeg maken op het programma. Leuk hoor, zo kneden in die plakkerige boel. Het deeg bakten we af tot een plat brood met kruiden. Smullen maar. Op dinsdag proefden we dan van allerlei beleg dat op een piza hoort. Ansjovis, mozzarella, olijven, ... alles werd enthousiast geproefd. Daarna konden we onze eigen pizza beleggen met hetgeen we het lekkerst vonden. Na het bakken was het smullen geblazen in ons openluchtrestaurant.

Vrijdag gingen we op wandel. "Stap je mee" heette ons jaarthema. Het vierde leerjaar stippelde deze maand een wandeling in de schoolomgeving uit. We genoten van de natuur en het samen op stap zijn.

 

Op bezoek in de Flietermolen

Geschreven door Ineke Ceuterick op zaterdag 15 juni 2019.

Om pizza wordt gemaakt van deeg. En voor deeg hebben we bloem nodig. Maar waar wordt die bloem gemaakt?

De kinderen van het eerste leerjaar weten er ondertussen alles van, want zij gingen op bezoek naar de Flietermolen in Tollembeek. Daar zagen ze de weg die het graan aflegde om bloem te worden en leerden ze heel wat bij.

Omdat de 2 klassen niet samen in de molen binnenraakten, ging er telkens een klas op tocht. Door alle "ijsjespijlen" te volgen, kwamen ze terecht in de tuin van de juf waar ze zich even konden uitleven en getrakteerd werden op een ijsje.

Een leerrijke en fijne namiddag dus.

We maken een pizza

Geschreven door Ineke Ceuterick op zaterdag 15 juni 2019.

Ons laatste WO-thema voor dit schooljaar werd gestart. En ja hoor, wij gaan nog pizza maken.

We startten met het ruiken aan allerlei ingrediënten en al snel vonden we zelf dat deze allemaal bij pizza horen. Als beloning mochten we alvast al eventjes van een stuk pizza proeven. Dit in afwachting tot we er genoeg over leerden en we er zelf één kunnen bakken.

Tijdens het hoekenwerk bakten we alvast plasticine pizza's en belegden we pizza's voor de juf zoals weergegeven op de bestelling. We speelden zelfs al pizza-twister.

 

 1 2 3 >  >>