• Harten Troef

Lager

Elke klas toont je graag een inkijk op haar klaswerking. Er zijn ook activiteiten die per graad worden georganiseerd. Schoolse activiteiten vind je onder alle klassen.

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Een weekje met juf Noor en juf Hannah

Geschreven door Ineke Ceuterick op vrijdag 20 november 2020.

1B maakte reeds voor het herfstverlof kennis met juf Noor. Na de verlengde vakantie voegde zij er nog een weekje aan toe en werd er nog heel veel bijgeleerd over de herfst en het bos.

In 1A maakten we kennis met juf Hannah. Zij werkte gedurende deze week met de kinderen rond het thema "bouwen".

Beide juffen zorgen met veel enthousiasme, mooi materiaal en hele leuke activiteiten voor een leuke, boeiende en leerrijke week.

Dankjewel juf Hannah en juf Noor!

 

voor de herfstvakantie

Geschreven door Ineke Ceuterick op donderdag 29 oktober 2020. Aangepast op zondag 1 november 2020

De weken voor de herfstvakantie werd er in het eerste leerjaar volop gewerkt. We leerden weer heel wat woorden bij, ook + en - tot 6 kunnen we onze schijfjes oplossen, maar we veranderden ook in echte heksen. 

 

We startten ook ons nieuwe Wo-thema "herfst" en leerden al heel wat bij over de oogst, de dieren in de herfst. We trokken er ook op uit in de schoolomgeving om de natuur tijdens de herfst eens extra onder de loep te nemen. Klimmen in een boom, bomen knuffelen, bladeren in de lucht gooien, paddenstoelen bestuderen, spelletjes in de natuur, ... we deden het allemaal.

In 1b kregen we ook al een weekje les van juf Noor. Ze zorgde voor heel wat leuke activiteiten, mooi materiaal om mee te werken,... We brachten zelfs een bezoek aan de boomgaard.

We trokken ook nog even wat tijd uit om samen met onze meters en peters van het 6de Halloween te vieren en speelden samen leuke spelletjes.

 

Weer 2 weken erbij in het eerste leerjaar.

Geschreven door Leen Jacobs op vrijdag 16 oktober 2020. Aangepast op zondag 18 oktober 2020

De laatste weken leerden we de woordjes tom en pen. We haalden zelf een pen uit elkaar ... en probeerden die nadien terug in elkaar te steken (wat net iets moeilijker was :) ). Ook schreven we eens met een antieke pen die je in een inktpotje moest doppen. Vandaag stond zelf het woordje jas al op de planning. Ondertussen blijven we op allerlei manieren het lezen verder oefenen. Gisteren kregen we elk een fluistertelefoon. Zo kan je al fluisterend toch jezelf horen en is er neit al te veel afleiding in de klas als iemand leest en sommige anderen nog aan het werk zijn. 

 Vorige week gingen we ook heel enthousiast van start bij de scholenloop. 

Wat oriëntatie op de wereld betreft namen we deze week onze klas onder de loop. We probeerden een maquette te bouwen van onze klas en door deze nadien te fotograferen en de foto door te tekenen kwamen we zelfs tot een plattegrond. En om de maquette nog wat meer te beleven, bouwden we, net als mol en beer, onze schoendoos om tot een echte mollenklas. 

Kijk maar mee... 

Een maand in de eerste klas...

Geschreven door Leen Jacobs op zondag 4 oktober 2020. Aangepast op zondag 4 oktober 2020

Een maandje eerste leerjaar en onze rakkertjes zijn al helemaal geen kleuters meer, maar flinke eersteklassers. We lezen al wat, kennen de cijfers en getalbeelden tot 10, leerden al enkele letters schrijven en deze week stond zelfs ons eerste woordje op het programma!

 

In 1b konden we eindelijk de eerste verjaardag vieren. Johnny werd 6 jaar en dat mocht niet voorbij zonder een feestje in de klas. 

Alweer een weekje eerste leerjaar

Geschreven door Ineke Ceuterick op vrijdag 25 september 2020.

Letters herhalen dat kunnen we niet genoeg doen. Deze week deden we dit aan de hand van "lettertikkertje". De tikkers krijgen een letterkaartje. Word je getikt, dan moet je snel het lettertje lezen. Doe je dit juist, dan mag je verder lezen. Ken je de letter niet, dan zegt de tikker welke letter het is en word jij de nieuwe tikker... 

In het eerste leerjaar leren we niet enkel lezen, rekenen en schrijven. Ook WO en godsdienst staan op het programma. Voor godsdienst werken we al eventjes rond het bijbelverhaal "Jezus en de kinderen". Deze week probeerden we het na te spelen met vingerpopjes. 

3 weken verder...

Geschreven door Leen Jacobs op zaterdag 19 september 2020. Aangepast op maandag 21 september 2020

Ook deze week zaten we in het eerste leerjaar niet stil. 

We oefenden en herhaalden volop onze letters en woorden. Deze week zelf met een heel leuk spel op de grote speelweide. Verder was beer wat jaloers dat mol zijn foto en naam wel al omhoog hingen in de klas... Dus gaven we beer ook maar een plekje aan onze muur en zo kennen we weer een woordje en 3 letters meer. Donderdag was het zelf een echte berendag in de klas. Iedereen had een knuffelbeer mee, zelfs de juf. Als we alle woordenrijtjes op de honingpot juist lazen, mochten we deze openen en daar zaten heerlijke honingkoeken in. Ook probeerden we zoveel mogelijk honingpotjes met woordenrijen te lezen om aan onze eigen knuffelbeer te geven. 

Wat rekenen betreft, oefenden we de rangorde tot 6 en probeerden we de getalbeelden tot 6 zo snel mogelijk te herkennen.

Ook de plaatsbegrippen stonden op het programma. Links, rechts, vooruit, .... Op de kleuterweide moesten we geblinddoekt een parcours afleggen terwijl een vriendje de weg zo goed mogelijk omschreef. Niet zo evident, maar wel heel leuk. En goed geoefend hebben we, want op het eind raakte de geblinddoekte juf zonder bulten en builen veilig terug in de klas! :) 

Tot slot gaan we steeds zelfstandiger aan de slag en proefden we van het eerste hoekenwerk: werken met plasticine, de B-bot...  Leuk hoor...

 

Harten Troef

Taak donderdag 17/09

Geschreven door Ineke Ceuterick op woensdag 16 september 2020.

Bewegend leren maakt het heel wat leuker en zorgt ervoor dat we bijleren zonder dat we echt beseffen dat we aan het leren zijn. In de klas deden we dit al vaker. Nu is het jullie beurt.

Sta recht voor het scherm en start het filmpje. Na het aftellen begin je met joggen. Ondertussen verschijnen er getalbeelden. Het is de bedoeling dat je kind zo snel mogelijk zegt welk getalbeeld dit is. Eigenlijk moet het nu de getalbeelden tot 6 herkennen zonder de blokjes één voor één te moeten aanwijzen of tellen. Tussendoor komen er ook wat afwisselende leuke opdrachten. Zo zal je kind zich soms moeten bukken voor een brug, moeten brullen als een leeuw, ronddraaien als een wervelwind, heel hoog springen, of uiteraard, ook even uitblazen.

We maakten 2 versies:
Je start best met het eerste filmpje. Hier worden de getalbeelden iets trager geflitst. Als dit goed gaat, kan je nadien het 2de filmpje proberen. Hierin volgen de getalbeelden elkaar iets sneller op. Hoe vaker je oefent, hoe sneller het gaat. Als je kind het antwoord niet weet, zeg je het na een tijdje best zelf. Misschien lukt het dan de volgende keer wel... Blijft het moeilijk om de getalbeelden te herkennen, ook bij het trage filmpje, dan kan je best nog even oefenen met de getalbeeldkaartjes uit het rekendoosje. Regelmatig een vijftal minuutjes oefenen, kan al wonderen verrichten!

 

En euh, mama, papa, oma, opa, ... jog gerust mee!

Versie 1; rustig

Versie 2: al iets sneller

 

Al twee weekjes in het eerste leerjaar!

Geschreven door Leen Jacobs op vrijdag 11 september 2020. Aangepast op zaterdag 12 september 2020

Ook de tweede week vloog voorbij. Ondertussen kennen we al 4 woordjes (ik, is, mol en de) en deze kunnen we niet genoeg herhalen. We spelen memory met de letters, beelden onze letters uit of oefenen zelfs al joggend...

Wat rekenen betreft oefenden we verder op de begrippen voor, achter, ..., rangschikten we van groot naar klein en klein naar groot en leerden wat 1 meer, 1 minder of evenveel is. 

Ook voor schrift gingen we al volop aan de slag met het herhalen van de schrijfpatronen. 

Woensdag kregen we een meter of peter uit de zesde klas. We maakten kennis, gingen samen op de foto en toonden aan onze meter of peter hoe flink we al konden lezen.

In 1A hebben we ook een eerste verjaardag achter de rug. Dita werd 6 en dat vierden we. Mol en beer brachten een dagje door op haar bank, we zetten onze feesthoedjes op, zongen een liedje en maakten onze verjaardagstrein. Daarna genoten we van een lekkere traktatie. Dita mocht ook 2 keer met de dobbelsteen gooien. De eerste worp bepaalde uit welke doos ze een cadeautje mocht kiezen. De 2de worp is altijd een verrassing voor de hele klas: Dita dobbelde 10 minuten extra speeltijd!!!

Maar na al het harde werken deze week, verdienden we wel meer dan dat. Om ons hoofd leeg te maken en elkaar spelend nog beter te leren kennen, trokken we samen met de derde kleuterklas naar Mong blok. En of we genoten! 

 

 

Onze eerste week in het eerste leerjaar

Geschreven door Leen Jacobs op vrijdag 4 september 2020. Aangepast op zaterdag 5 september 2020

Vier daagjes proefden we al van het eerste leerjaar. Dat was best spannend en toch ook wat vermoeiend... Maar wat zijn we trots dat we al 2 nieuwe vriendjes hebben (mol en beer) en samen met hen onze eerste twee woordjes leerden (ik en is). Daarnaast oefenden we al spelend heel wat belangrijke rekentaal en kropen we OP de bank, ONDER de tafel, ACHTER de deur en nog veel meer.

Ook maakten we kennis met Odette de Professorette. Een gekke mevrouw die ons zal helpen bij het leren schrijven. En weet je, Odette heeft een prachtige haarbos vol met wortelkleurige krullen. Ook wij tekenden bij onze vriendjes prachtige krulletjes en de juf die kreeg de meest fantastische krullen van allemaal!

Na al dat harde werken, was er in de namiddag altijd wel even tijd om al spelend wat op adem te komen.

We kijken al uit naar volgende week!

 

Harten Troef

Welkom in het eerste leerjaar

Geschreven door Ineke Ceuterick op zondag 30 augustus 2020.

Na wat voorbereiding en het nodige geklungel zijn de juffen er helemaal klaar voor! Jullie ook?

 1 2 3 >  >>