• Harten Troef

Lager

Elke klas toont je graag een inkijk op haar klaswerking. Er zijn ook activiteiten die per graad worden georganiseerd. Schoolse activiteiten vind je onder alle klassen.

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Tanden poetsen, tanden poetsen, ....

Geschreven door Leen Jacobs op dinsdag 21 januari 2020.

De voorbije week brachten we in het eerste leerjaar onze tandenborstel mee naar de klas. Op het liedje 'tanden poetsen' van Jokie leerden we hoe we onze tanden een grondige poetsbeurt moeten geven. 

Natuurlijk leerden we ook een nieuw woordje bij en rekenen we ondertussen ook al tot 10.

Onze muzikale kunsten werden nog verder ingeoefend. Bekijk zeker het resultaat. 

 

 

 

We vliegen er opnieuw in!

Geschreven door Leen Jacobs op zondag 12 januari 2020. Aangepast op maandag 13 januari 2020

Om nog wat na te genieten van de kerstsfeer stonden onze muzische lessen deze week in het teken van "De notenkraker". We leerden het verhaal kennen, beluisterden de muziek en bekeken enkele vreemde dansen. De muziek namen we nog wat meer onder de loep. We probeerden met behulp van een grafische partituur zelf mee te spelen met stokjes, belletjes en schudeitjes. Wat genoten we hiervan. Ook leefden we ons in in het verhaal en tekenden we ons eigen "Snoepgoedland". Jammie. 

Wat lezen betreft oefenden we de woordenrijen van "deur". We zochten alle deuren op en probeerden alle sleutels te veramelen zodat we opnieuw de klas binnen mochten. :) 

Tot slot vonden we het ook heel leuk om onze meter en peter terug te zien. We genoten ervan om samen te oefenen met ons letterdoosje. 

Een weekje Sint in het eerste leerjaar

Geschreven door Ineke Ceuterick op zaterdag 7 december 2019. Aangepast op zaterdag 7 december 2019

Aftellen maar, tot hij dan vrijdag eindelijk kwam...
Een hele week in het teken van de Sint. 

Elke dag een stapje dichterbij op de aftelkalender. Elke dag een hoofstukje uit het boek "Dag Sinterklaas". 
Onze eerste rekenles met echt geld... en wat mochten we kopen in de winkel? Alle onderdelen om onze eigen piet te knutselen. 
Die pieten kwamen op onze ramen die we tijdens het hoekenwerk omtoverden tot een heus dakenlandschap. 
We leerden over het paard van de Sint. We knutselenden een eigen schoen en probeerden de veters daarvan zelf te strikken. Ook sorteerden we onze schoenen per soort en onderzochten welke schoenen de beste anti-slipzolen hebben. 
En... we proefden ook van alle mogelijke dingen die Sinterklaas in onze schoen zou kunnen leggen. Zo ontdekten we de smaken zoet, zuur, zout en bitter en trokken we heel wat gekke bekken. 


Verder oefenden we een dansje voor de Sint, zongen we nog liedjes en beeldden we ons in dat we zelf een zwarte piet waren die op het dak moest klimmen. We legden allerlei pietenproeven af en behaalden ons pietendiploma. 


Zo waren we helemaal voorbereid toen de Sint een opvolger zocht voor oude Piet. Jaan, Matiz en Mikaël waren de afgevaardigden van onze klassen en toonen aan de Sint en pieten wat ze allemaal al konden. Toch vond ook oude piet het leuk om alle proeven mee te doen. Daarom besloot hij toch nog een paar jaartjes piet te blijven en moesten onze pietjes gelukkig niet mee naar Spanje. 

 

Ons voorbereiden op de komst van Sinterklaas

Geschreven door Ineke Ceuterick op zondag 1 december 2019. Aangepast op zondag 1 december 2019

In het eerste leerjaar zijn we ons volop aan het voorbereiden op de komst van Sinterklaas. We gingen samen op zoek welke voorwerpen zinken en drijven. Aan de hand daarvan maakten we elk ons eigen boot. Deze boot moest blijven drijven, maar ook enkele cadeautjes van Sinterklaas kunnen vervoeren.

Verder schreven we ook onze brief aan de Sint en staken deze vrijdag in de bus.

Natuurlijk zijn we ook nog altijd aan het lezen (we lezen ondertussen ook al het woordje 'haan') en rekenen (we proberen zelf al +1 uit ons hoofd!).

Nog enkele keren slapen en de Sint komt. Joepie!!!

november - bezoekje aan het kerkhof, lekker appelsap, ...

Geschreven door Leen Jacobs op maandag 11 november 2019.

Tijdens de eerste week na de herfstvakantie brachten we met het eerste leerjaar een bezoekje aan het kerkhof. We oefenden de gekende woorden en letters extra in en ook het hapjesmonster kwam weer op bezoek. Deze keer deed ook het getal 7 mee.

Naar aanleiding van ons bezoekje aan het bos maakten we zelf appelsap en popcorn in de klas. Wat was dat lekker allemaal! Tijdens de rekenles ontdekten we ook dat de tijd snel voorbijgaat wanneer we iets leuks kunnen doen (spelen en praten met een vriendje), maar toch wel langer duurt wanneer we iets minder leuk doen (stilletjes op onze stoel zitten). Kijk maar naar de filmpjes. 

 

Halloween in het eerste leerjaar

Geschreven door Ineke Ceuterick op woensdag 30 oktober 2019. Aangepast op zaterdag 2 november 2019

De week voor de herfstvakantie stond helemaal in het teken van Halloween.

Zo kwamen we deze week tijdens de rekenles voor de eerste keer het hapjesmonster tegen en veranderden we donderdagnamiddag allemaal in heksen en tovenaars. We maakten onze eigen heksensoep.

 

 

 

 

 

 

Vrijdagnamiddag kwamen de meters en peters van het zesde leerjaar op bezoek en maakten we samen enkele leuke Halloweenknutsels. Helemaal klaar om te genieten van de welverdiende vakantie !!

 

Alweer een week eerste leerjaar

Geschreven door Sien Avau op zondag 13 oktober 2019. Aangepast op dinsdag 15 oktober 2019

Deze week stonden de wisselrijtjes die bij het woord "tom" hoorden op het programma. In ons leesboek staan deze op ballonnetjes geschreven dus in het eerste kregen de leerlingen echte ballonnen met woordenrijen voorgeschoteld. Samen met de zorgjuf hielden we een ballonnenleesrace op de speelplaats: een ballon lezen bij de ene juf, met de dobbelsteen gooien en dat cijfer gaan schrijven, een ballon lezen bij de andere juf, opnieuw met de dobbelsteen gooien en zo verder. Wat lazen we veel ballonnen op korte tijd. Woensdag leerden we in één keer 2 nieuwe woordjes: een en één. Vrijdag stond nog een nieuw woordje op het programma: pen. We bestudeerden allerhande pennen: balpennen en vulpennen. We vezen deze open en probeerden ze opnieuw in elkaar te steken. Ook mochten we ze even uitproberen. De juf had voor ons zelf een oude pen met een inktpotje. Wat was het moeilijk om daarmee te schrijven.

Daarnaast herhaalden we ook deze week op verschillende manieren de geleerde woorden en letters aan de hand van ons lees- en schrijfcircuit. Tijdens hun speeltijd komen de meters of peters uit het zesde die dit willen ons hierbij helpen.

 

Volop oefenen met de meters en peters

Geschreven door Leen Jacobs op woensdag 9 oktober 2019.

Samen met onze meters en peters van het zesde leerjaar oefenen we volop. 

Tijdens ons maandelijks 'meter en peter' momentje speelden we een ganzenbord en oefenden zo de letters van ik, mol en beer extra goed in. We kunnen ook al nieuwe woorden met deze letters lezen. 

Op maandag en donderdag komen er na de middag ook altijd enkele meters en peters een handje helpen in de klas tijdens het lees- en schrijfcircuit. Ook dan oefenen we op een leuke, speelse manier de geleerde letters en woorden lezen en schrijven. 

Een welgemeende 'dank jullie wel' voor alle meters en peters van het zesde leerjaar. 

Al een maand in het eerste leerjaar

Geschreven door Leen Jacobs op vrijdag 27 september 2019. Aangepast op maandag 30 september 2019

Al 6 woordjes (ik, is, mol, de, beer en an) en 10 letters leerden we. Of toch niet. Met die 10 letters kunnen we nu al heel wat meer woordjes lezen. Daarom is het dan ook heel belangrijk dat we die letters heel snel herkennen. Oefenen dus...
Hoe meer zintuigen we erbij betrekken, hoe makkelijker we iets onthouden. Dus beelden we onze letters ook uit.


Daarnaast speelden we ook lettertikkertje op de speelplaats, dansten we op het letterliedje door de klas en lazen we de letters daar waar we staan als de muziek stopte, of oefenden we ze volop in het lees- en schrijfcircuit onder begeleiding van de leerlingen van het zesde.

Niet alleen voor lezen gingen we spelend aan de slag, ook voor rekenen probeerden we dit. We haalden onze speelkaarten uit de bank en sorteerden die netjes. Ook probeerden we ze handig van het ene stapeltje op het andere te leggen. Tijdens het verleggen benoemen we telkens welk cijfer op de kaart staat. Vrij makkelijk? Wel nadien lazen we niet het cijfer zelf, maar oefenden we met 1 meer en 1 minder, maar ook dit hadden we snel onder de knie.

Woensdag was het bovendien onze dag van de sportclub. En of er veel sportievelingen in het eerste leerjaar zitten! Trots vertelden we over onze sport.

 

Week 3 in de eerste klas

Geschreven door Leen Jacobs op zaterdag 21 september 2019. Aangepast op maandag 23 september 2019

En toen maakten we kennis met de "dikke" vriend van mol: beer. Ons nieuwe woordje van deze week. Donderdag organiseerden we een heuse berendag. Iedereen mocht zijn knuffelbeer meebrengen naar de klas. Daar stond een honingpot met woordenrijtjes op. Als we alle woordenrijtjes gelezen hadden, mocht de pot open. Jammie, in de pot zaten lekkere honingkoeken, want dat eten beren immers graag. We oefenden de woordenrijen extra in door ook zoveel mogelijk mogelijk honingpotjes bij de juf te gaan lezen en deze aan een ketting te bevestigen voor onze eigen beer. Op het eind van de dag trokken we naar buiten met onze beren om er een dansje mee te "placeren". Opnieuw werd er volop gelezen. Kijk maar mee. 

 

Verder oefenden we op allerhande manieren de begrippen links en rechts en hadden we ook aandacht voor 1 meer en 1 minder. 

 

Alweer een leerijke week!

 1 2 3 >  >>